داروخانه از دو کلمه pharmacy و Drugstore تشکیل میشود، تفاوتی که در این کلمات وجود دارد براساس نوع محصولاتی است که در آن ها بفروش می رسد، معمولا در pharmacy دارو توزیع میشود، اما در Drugstore ها علاوه بر دارو محصولات دیگری مثل لوازم آرایشی و بهداشتی و کمک های اولیه و مواردی از این قبیل نیز عرضه می شود.
بطورکلی هدف از طراحی داخلی داروخانه ها رسیدن به فضایی راحت و سیرکولاسیون در دسترس برای مشتریان و بهبود کارایی کارمندان است.
گاهی شیوه هایی از طراحی در فضاهای مختلف تکرار می شوند و با این وجود این که عملکرد مناسبی ندارند می توان با تغییر در سیستم طراحی آن ها بصورت کاملا تخصصی و هوشمندانه فضای آن ها را تصحیح کرد و بهبود بخشید.
در مواقعی که کارکنان بطور مداوم در حال حرکت و رفت و آمدهای پرتداخل با کارکنان دیگر هستند و برای دسترسی به داروها پروسه سختی را پیش رو داشته باشند مثل خم شدن بیش از حد و یا استفاده از نردبان، این ها مواردی هستند که نشان می دهد داروخانه به طراحی مجدد و تغییرات اساسی نیاز دارد.
در طراحی مجدد دکوراسیون داروخانه ها می توان از طریق طراحی مناسب و مهندسی شده و مدرن امروزی تقریبا بیشتر اشتباهات و یا وقفه هایی که در روند کار داروخانه بوجود می آید را پوشش داد، به صفر رساند و به نقاط قوت تبدیل کرد.
طراحی فضای داروخانه ها بدلیل اهمیت بالایی که دارند چون مخاطبان آن بیماران هستند باید متناسب با روحیه مراجعه کنندگان هم از لحاظ ترکیب رنگ ها و هم از لحاظ سیستم رفت و آمد باشند .
برای سیرکولاسیون بهتر در طراحی داخلی داروخانه کانتر ورودی و و ارتباط با مشتری و مکان انتظار بیماران از قسمت تحویل دارو مجزا در نظر گرفته شود زیرا کارمندان در حین ورود می توانند با مشتری ارتباط بهتر برقرار کنند و با دقت نسخه ها را رسیدگی نمایند. بدین ترتیب داروساز بدون حواس پرتی و وقفه دارو را در اختیار بیمار قرار خواهد داد.بنابراین تفکیک و ارتباط سریع و متناسب در طراحی داخلی داروخانه از الویت های اصلی آماج ساز می باشد، که تمرکز بیشتر و پاسخگویی سریعتر برای خدمت رسانی به بیماران را در بر خواهد داشت و همچنین جلوگیری از ازدحام مشتریان و اشتباهات دارویی به کمترین حد خود خواهد رسید.
بهتر است در طراحی دکوراسیون داروخانه بالاخص چیدمان قفسه ها تجهیزات مهم را جهت جلوگیری از تداخل حرکتی چند نفر بصورت همزمان در استفاده از قفسه ها تا حد امکان در دسترس قرار داد و در این خصوص توجه کافی لحاظ گردد، این کار سرعت عمل را بالا برده و تمرکز برای یافتن دارو را دوچندان می کند.
در طراحی قسمت های مختلف داروخانه شامل میزها، کانتر و تحویل دارو و ویترین ها توجه به ارگونومی و مقیاس انسانی بسیار مهم است زیرا در صورتی که ارتفاع در قفسه ها و یا میزها رعایت نشود تعامل مورد نظر بین بیماران و کارمندان بخوبی برقرار نخواهد شد.
در نظر داشتن قسمتی برای راحتی بیماران و زمان هایی که انتظارهای طولانی مدت برای دریافت نسخه یا دارو بوجود می آید باید مبلمان مناسب تعبیه و طراحی شود، همچنین می توان فضایی برای ارائه نوشیدنی به بیماران بمنظور ایجاد آسایش و رضایت بیشتر در نظر گرفت.
طراحی داروخانه باید به گونه ای باشد که دسترسی افراد به قسمت های مختلف را براحتی محیا سازد و از لحاظ بصری دیدن محصولات و خرید را آسان نماید. ورودی و سیرکولاسیون هم باید به گونه ای باشد که بیماران بدرستی مسیر خود را تشخیص دهند و سردرگمی و ازدحام ایجاد نشود، حتی المقدور صندوق و پذیرش از قسمت قفسه ها و داروها کاملا مجزا باشد.
در طراحی دکوراسیون داروخانه تعبیه قسمت هایی جهت اطلاع رسانی و قرارگیری استندهای محصولات جدید و بروشورها و کاتالوگ ها ضروری است و باید در قسمتهایی به دور از رفت و آمد بیماران باشد.
سعی شود کلیه بخش های داروخانه دارای فضایی گرم و آرامبخش برای بیماران باشد و پاکی و استریل کل فضا محیا شده باشد زیرا این موضوع در چنین فضاهایی بسیار بر مشتریان و بیماران تاثیرگذار خواهد بود. همچنین تهویه مناسب، نورپردازی و پوشش کف نیز بسیار حائظ اهمیت است.
در نتیجه در طراحی این نوع اماکن از رعایت کلیه استانداردها نباید غافل بود و جابجایی بیماران و مشتریان از بدو ورود تا پذیرش و تحویل دارو به سهولت انجام شود و راهکارهایی برای افزایش بهره وری و دسترسی آسان نیز حتما صورت پذیرد.